Έμβρυο, νεογνό, μωρό, παιδί, έφηβος και ενήλικας. Το κάθε ζωντανό ον περνάει από αυτά τα στάδια στο ταξίδι του προς την ολοκλήρωση.Όλοι οι οργανισμοί εξελισσόμαστε σωματικά και πνευματικά και ο ανώτερος όλων, γιατί διαθέτει τη διάνοια και τη λογική,ο άνθρωπος επίσης. Προορισμός του ανθρώπου από τη φύση του είναι να (άρχει) εξουσιάζει ό,τι υπάρχει γύρω του. Οι ικανότεροι του είδους εξουσιάζουν τους λιγότερο ικανούς . Ποιοί είναι οι ικανότεροι όμως; Κατά τον Αριστοτέλη είναι όσοι κατέχουν το "πρόοραν" την ικανότητα δηλαδή να βλέπουν σε βάθος του χρόνου. Μ'άλλα λόγια να προβλέπουν τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Οι άνθρωποι ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία ανήκουν λαμβάνουν τη μόρφωση με σκοπό να ολοκληρωθούν οντολογικά. Σε μια εποχή όπως σε αυτή όπου καλλιεργείται συστηματικά η ημιμάθεια, η απάθεια, η αδιαφορία, η διαφθορά και η ανηθικότητα της οποίας γινόμαστε δυστυχώς ολοένα και υποχειρίο, άραγε το ταξίδι προς την ολοκλήρωση για πόσους από μας θα γίνει πραγματικότητα;;;

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Γιατί να είμαστε τόσο υπερήφανος...λαός;;;

 Καλλιεργείται συστηματικά από τα πρώτα βήματα στην εκπαίδευση η φράση: "Να'σαι υπερήφανος ως Έλληνας". Μέσω των εθνικών εκδηλώσεων, των παρελάσεων ενισχύεται αυτή η πρόταση και επικροτείται.  Δεν έχω καμία αντίρρηση σε όλα αυτά πλην ελαχίστων, θα ήθελα όμως να επισημάνω  ένα σημείο. Πόσο περήφανοι μπορούμε να είμαστε για ένα τυχαίο γεγονός??? Δεν είναι επίτευγμα που γεννηθήκαμε Έλληνες, αντίθετα είναι ένα τυχαίο συμβάν! 
 Είναι κατανοητό να νιώσεις ευτυχία γιατί ανήκεις σε αυτό το γένος που έχει προσφέρει τόσα σε όλη την ανθρωπότητα όμως είναι επίσης κατανοητό να νιώσεις απέχθεια και λύπη όσες φορές εγκλημάτισε εναντίον  άλλων λαών αλλά ακόμα και του ίδιου του εαυτού του. 
 Ευτυχώς υπάρχει η ιστορία που σωστό όμως είναι να διαβάζεται και από τις δύο όψεις του νομίσματος και να κρίνεται και να συζητιέται εποικοδομητικά. Να μην πιστεύεται σαν ευαγγέλιο, να μην λατρεύεται αλλά να είναι οδηγός για τον μέλλον.
 Δεν μας αρμόζει να είμαστε οι Ελληνάρες, οι εγωιστές, που κάθε τρεις και λίγο επιδεικνύουμε με λαγνεία τα επιτεύγματα των αρχαίων! Δεν μας τιμά ούτε εμάς ούτε τους ζηλευτούς προγόνους μας. Ας νιώσουμε την πραγματική υπερηφάνεια, αυτή που παράγει έργο και δεν επιδεικνύει 
αυτάρεσκα αυτά που έχει ήδη λάβει από τους προγενέστερους. 
 Ας μάθουμε να ξεχωρίζουμε τις ιδέες και τις αξίες μέσα από τον οχετό της πλάνης! Ας ρίξουμε γνώση στην άγνοια κι ας ελευθερώσουμε τον άνθρωπο, προτού από πολίτης υποβαθμιστεί σε υπήκοο, προτού ο λαός ξεπέσει σε  όχλο, προτού η πολιτική κατρακυλήσει στην οχλαγωγία...

Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Το χιούμορ φανερώνει...ευφυΐα

Χιούμορ, ζωογόνο, αντιστρεσογόνο, αντικαρκινικό με πολλές ευεργετικές επιδράσεις στο μυαλό και στο σώμα. Ένα φάρμακο που δεν υπάρχει στα ράφια των φαρμακείων. Πώς παράγεται λοιπόν???
Κατά κανόνα παράγεται σε ποικίλες ποσότητες από τον καθένα μας με βάση το δείκτη ευφυΐας μας. Καλλιεργείται όπως και κάθε ανθρώπινη ικανότητα . Ξεχωρίζουν όμως, όπως επίσης σε κάθε ανθρώπινη ικανότητα, τα ταλέντα, που με τη συστηματική τους καλλιέργεια, είναι ένα σκαλοπάτι πάνω από τους υπόλοιπους.
 Όσο πιο συγκεντρωμένος είναι ένας άνθρωπος τόσο μεγαλύτερη παραγωγή γέλιου μπορεί να προσφέρει (και όχι μόνο). Οι φυγόπονοι είναι συνήθως μεμψίμοιροι και κουτοπόνηροι όπως και πολύ κακή επιρροή για τα παιδιά.
 Γι'αυτό...συγκεντρωθείτε... !!!Χρειαζόμαστε περισσότερο...γέλιο...

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Σκάστε τις Φούσκες....

  Η  μόρφωση δεν κερδίζεται μόνο μέσα από τα βιβλία, αλλά και μέσα από τα βιώματα της ζωής. Δεν ζούνε μόνο οι απόφοιτοι του Harvard ούτε άλλοι λιγότερων δημοφιλών πανεπιστημίων, ζούνε και οι απόφοιτοι λυκείου, γυμνασίου, δημοτικού και άτομα που δεν έτυχαν καμίας μόρφωση αυτού του τύπου. Ο καθένας μπορεί να είναι χρήσιμος στην πολιτική, στην κοινωνία, στην οικονομία.  Πολλοί από αυτούς κάνουν το λάθος είτε λόγω αλαζονείας( εξαιτίας της ζηλευτής μόρφωσή τους) είτε λόγω μίσους ή ανασφάλειας[ εξαιτίας της αγενούς μεταχείρισής τους (επειδή θεωρούνται αγράμματοι άρα κατώτερη τους) από κάποια ομάδα...ανόητων πολιτών] να δημιουργήσουν μία φούσκα που χωρίζει αντί να μας ενώνει που διογκώνει αντί να λύνει τα προβλήματα.
 Δυστυχώς, όσο υπάρχουν....φούσκες θα υπάρχει ρατσισμός...
Τι κάθεστε λοιπόν??? Σκάστε τις φούσκες......

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Ερωτικές Σχέσεις

 Θεμέλιος λίθος της ερωτικής σχέσης είναι η εμπιστοσύνη.
Αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη υπάρχει η καχυποψία (απότοκος της ζήλιας), η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε υστερία (παθολογική ζήλια),  η οποία  χαλάει τις όμορφες στιγμές και σε προχωρημένο στάδιο μετατρέπει τα όνειρα σε εφιάλτες.
 Οπότε αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη καλύτερα να μην υπάρχει σχέση.

Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

Κάτι λείπει, κάτι...δεν κάνουμε σωστά.....

Το υπερυλιστικό πνεύμα της εποχής, ο φιλοατομισμός, ο εγωισμός, η ματαιοδοξία και οι υπόλοιποι νοσηροί παράγοντες (που είναι είτε αποτοκοί τους είτε γενεσιουργές αιτίες τους) θολώνουν με γεωμετρική πρόοδο τα αγαθά ένστικτα του ανθρώπου (ηθική, δικαιοσύνη, φιλευσπλαχνία κ.α) τα οποία τείνουν να τα αποβάλλουν σταδιακά. Όταν λοιπόν φτάσουμε στον πάτο όλα αυτά τελικά ξεδιαλύνονται(γιατί άραγε???) . Χρειάζεται όμως να
πάμε ως εκεί??...αφού τελικά...όλα είναι μέσα στο μυαλό.....

Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Έπαινοι και...Φασκελώματα... Ποιά είναι όμως η αλήθεια???

"Ο ξενος τυπος και οι "Εταιρίες" μας στην Ε.Ε. υμνουν τον "Ελληνα" πρωθυπουργο για το εργο του και 'μεις σαν λαος θρηνουμε περασμενα μεγαλεια στην παρακμη μας.Τωρα εγω πρεπει να χαρω που τον ανακηρυξαν αυτον "Υπαλληλο του Μηνα"?Λαϊκη αγορα "Η ΕΛΛΑΣ",πωλουνται τα παντα...απο ειδησεις μεχρι και συνειδησεις.Τον δρόμο της σφ...αγης,τον ξεραμε και μονοι μας,δεν χρειαζομασταν...οδηγούς"....

Μιχάλης Χατζηαναστασίου.