Έμβρυο, νεογνό, μωρό, παιδί, έφηβος και ενήλικας. Το κάθε ζωντανό ον περνάει από αυτά τα στάδια στο ταξίδι του προς την ολοκλήρωση.Όλοι οι οργανισμοί εξελισσόμαστε σωματικά και πνευματικά και ο ανώτερος όλων, γιατί διαθέτει τη διάνοια και τη λογική,ο άνθρωπος επίσης. Προορισμός του ανθρώπου από τη φύση του είναι να (άρχει) εξουσιάζει ό,τι υπάρχει γύρω του. Οι ικανότεροι του είδους εξουσιάζουν τους λιγότερο ικανούς . Ποιοί είναι οι ικανότεροι όμως; Κατά τον Αριστοτέλη είναι όσοι κατέχουν το "πρόοραν" την ικανότητα δηλαδή να βλέπουν σε βάθος του χρόνου. Μ'άλλα λόγια να προβλέπουν τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Οι άνθρωποι ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία ανήκουν λαμβάνουν τη μόρφωση με σκοπό να ολοκληρωθούν οντολογικά. Σε μια εποχή όπως σε αυτή όπου καλλιεργείται συστηματικά η ημιμάθεια, η απάθεια, η αδιαφορία, η διαφθορά και η ανηθικότητα της οποίας γινόμαστε δυστυχώς ολοένα και υποχειρίο, άραγε το ταξίδι προς την ολοκλήρωση για πόσους από μας θα γίνει πραγματικότητα;;;

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΔΕΘ, ο Γιώργος και οι...40 κλέφτες...

 Τυχαία με βρήκε ήρεμο η συνέντευξη του Γιώργου μας στη ΔΕΘ την ώρα που καθόμουν να απολαύσω ένα υπέροχο πιάτο μακαρόνια με κιμά που μαγείρεψα μόνος μου την Κυριακή 12-9. Άκουγα ραδιόφωνο στην ΕΡΤ γιατί με ηρεμεί με τη μουσική και με ενημερώνει πιο χαλαρωτικά σε αντίθεση με τη τηλεόραση που με τσιτώνει με τις διαφημίσεις και τις χολυγουντιανές ειδήσεις που πλάθει πολλές φορές για να αυξάνει τη τηλεθέασή της.
Άκουσα αισιόδοξο τον πρωθυπουργό να δίνει κάποιες καλές απαντήσεις (με ή χωρίς σαρδάμ και τα αγαπημένα του τραυλίσματα) και αυτό με γέμισε με έναν παλμό αισιοδοξίας.
  'Έκανε δηλώσεις για νοικοκύρεμα της οικονομίας, επιτακτική ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας του νεοέλληνα και όλα τα τα σχετικά που συμπεριλαμβάνονται στο λογύδριο κάθε πρωθυπουργικού λόγου(...θα...θα....θα) . Μας είπε ακόμα, ο κ. Παπανδρέου, ότι δεν είναι φυγόμαχος και ότι ανέλαβε στα δύσκολα και όχι στα εύκολα..κλπ...κλπ...κλπ...
 Θα ήμουν ικανοποιημένος ή και αδιάφορος αν θέλετε αν όλα είχαν γίνει σε μια άλλη συγκυρία, εν όψει όμως του λαϊκού μαστιγώματος του μνημονίου κάθε άλλο παρά ικανοποιημένος και αδιάφορος μπορώ να είμαι. Πληρώνει ο λαός για άλλη μια φορά! Τι γκρινιάζουμε όμως! Δεν φταίει; Φταίει φταίει!
 Ο λαός ψήφιζε τόσα χρόνια τους κυβερνήτες του και αυτούς άξιζε! Αυτός τους χρημάτιζε για μια προνομιούχα τεμπέλικη θέση στο δημόσιο και χαιρόταν όταν την εξασφάλιζε. Αυτός ώθησε τους πολιτικούς στην ασυδοσία, τη στιγμή που τους χρημάτιζε για να διορίσει το κάθε παιδί του που είτε το άξιζε είτε όχι. Ο λαός συγκάλυπτε τόσα χρόνια τις πομπές του με τα νοθευμένα φορολογικά στοιχεία. Για όλα αυτά δεν φταίνε  μόνο οι πολιτικοί. Φταίμε όλοι! Και όποιος βγάζει την ουρά του απ'έξω είναι ύπουλος και δόλιος.
 Τώρα εν έτη 2010 ο κ. Καραμανλής αγοράζει τα ακίνητα σαν σοκοφρέτες! Καλά κάνει! Ας τα δούμε όλα αυτά όλοι  μας! Και αν θέλουμε μια Ελλάδα δίκαιη, οικονομικά, ηθικά και πολιτικά υγιή τότε πρέπει ο καθένας από μας να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.Ωστόσο  όσοι κάνανε οποιαδήποτε ανομία πρέπει να τιμωρηθούν ώστε να ικανοποιηθεί επιτέλους το λαϊκό αίσθημα δικαιοσύνης. Όσο όμως το καθυστερούν τόσο μαίνεται η φλόγα της οργής και το ξέσπασμά της θα το φοβηθούν προπαντός  όλοι όσοι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, πολύ φοβάμαι όμως ότι ανάμεσα στους θύτες θα έχουμε και θύματα....
 Για άλλη μια φορά λένε τα λεφτά υπάρχουν...! Συμφωνώ! Πιάστε επιτέλους όλους τους κλέφτες και πάρτε τα πίσω!!!

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Το καλύτερο...παιχνίδι...

 Μετά από τις επιτυχίες των ελληνικών ομάδων στην ευρώπη έγιναν και υπώθηκαν πολλές υπερβολές. Αναμφίβολα ο ελληνικός αθλητισμός είναι αξιέπαινος για τις πολύ σημαντικές του αυτές επιτυχίες και οι φίλαθλοι δικαιολογημένα τις πανηγύρισαν έξαλλα, όπως άλλωστε αρμόζει στο εκρηκτικό ταπεραμέντο του Έλληνα.  Όμως το χιλιοειπωμένο θέμα της βίας έκανε ξανά την εμφανισή του. Ε, δεν το περιμενάτε??? Είναι μια εύλογη ερώτηση! Το περιμέναμε δε λέω, ιδιαίτερα από τους φίλους του Π.Α.Ο.Κ που είχαν και την πιο δύσκολη αποστολή μέσα στην καυτή τουρκική έδρα της Fenerbahce.
 Ο Π.Α.Ο.Κ προκρίθηκε δια πυρός και σιδήρου!!! Η πλειονότητα των Ελλήνων φιλάθλων εξέφρασαν θετικά σχόλια και πανηγύρισαν την νίκη (2-1 από τους δύο αγώνες) - πρόκριση ιδιαίτερα γιατί ήταν πάνω απ'όλα εναντίον των Τούρκων! Σ'αυτό το σημείο άρχισαν να λέγονται ακρότητες...
 Το ποδόσφαιρο σαν άλλη παλιά Ρωμαϊκή αρένα απελευθερώνει τα βίαια ένστικτα των οπαδών συνήθως και ευτύχως σπανίως σήμερα τον ποδοσφαιριστών. Μέσα σε αυτήν την "αρένα" λοιπόν γίνονται με πολεμικές ιαχές γνωστές οι προθέσεις των οπαδών, των πολιτών του κράτους. Το μίσος που έχει εμφυτευθεί με επιμέλεια και έχει ποτιστεί από οικογένεια και σχολείο μεγαλώνει και δείχνει το εχθρικό προσωπό του. Η σπορά της προπαγάνδας ανθεί και ο φανατισμός του στρατού που έπεται  ενισχύει το εχθρικό φρόνημα. Τι κερδίζουμε όμως από όλα αυτά???
 Τίποτα ουσιαστικά δεν κερδίζουμε! Όλες οι σφαγές και όσο αίμα χύθηκε δεν τους είναι αρκετά! Το άγριο ένστικτο του ανθρώπου καραδοκεί τη στιγμή που θα εξαμολυθεί. Και δυστυχώς, όσο λιγότερο μορφωμένος και περισσότερο αδικημένος είναι ο άνθρωπος τόσο πιο δύσκολα μπορεί να το τιθασεύεσει. Έτσι λοιπόν αγοράζουμε όπλα εξωπραγματικά,  πληρώνουμε διπλές και τριπλές ταρίφες, διπλά και τριπλά καπέλα και εμείς και οι Τούρκοι για να δικαιολογήσουμε την έχθρα μας! Να σκοτωθούμε λοιπόν να τελειώνουμε! Τι λέτε???
 Το μόνο που εξυπηρετεί πλέον η έχθρα μας είναι τις πολεμικές βιομηχανίες της Η.Π.Α, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ρωσίας κλπ. Η ειρωνεία είναι ότι είμαστε και σύμμαχοι στη συμμαχία του ΝΑΤΟ! Άλλο μεγάλο αστείο και τούτο. Απλώς ας μη κοροϊδευόμαστε άλλο, ας μην αφήνουμε να μας παραμυθιάζουν, ας αρχίσουμε να δίνουμε στα θέματα την πρέπουσα σημασία και να μη γιγαντώνουμε τα "χλιαρά", να μην αποσιωπούμε τα σημαντικά, γιατί στο τέλος όλα επιστρέφονται σαν μπούμερανγκ. Επιτέλους, ας πούμε τα πράγματα με το όνομά τους.
 Το ποδόσφαιρο και γενικά ο αθλητισμός είναι ένα θέαμα που προσφέρεται για την τέρψη και την υγεία του ανθρώπου. Στο γήπεδο δεν είμαστε μόνο εμείς και η παρέα μας! Και την μαγκιά μας, αν θέλουμε να τη δείξουμε, να την προβάλλουμε στην κάλπη και στα παιδιά μας, χτίζοντας μια κατά δύναμιν υγιή νεολαία με ηθικές αξίες και όχι με λάβαρα την επίβουλη διαφθορά, την εγκληματική ανηθικότητα, τον στυγνό εγωισμό, τον καταστροφικό φιλοατομισμό, τον άκαρπο εθνικισμό, τον δηλητηριώδη ρατσισμό, την αλαζονική αδιαφορία..
 Ας απολαμβάνουμε και ας χαιρόμαστε το παιχνίδι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα....Η νίκη οπωσδήποτε είναι χαρά αλλά και η ήττα έχει τη σημασία της. Ας μάθουμε να είμαστε δίκαιοι και ρεαλιστές! Ας κληροδοτήσουμε έναν καλύτερο κόσμο στα παιδιά μας που θα πηγαίνουν στο γήπεδο δίχως να φοβούνται αν επιστρέψουν αρτιμελής και θα φεύγουν από αυτό παρέα με το φίλο που υποστήριζε την αντίπαλη ομάδα, πάντα με τα ανάλογα πειράγματα, χωρίς να "ανοίγουν ρουθούνια". Ας έχουμε πάθος με τη ζωή, με τη φιλία, την οικογένεια, τον πολιτισμό και όλα όσα ενώνουν και προάγουν τον άνθρωπο ως οντότητα και ως κοινωνία!

Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Προσέξτε τι εύχεστε! Μπορεί να...πραγματοποιηθεί...

 Κάποια βιβλία αναφέρονται στον άνθρωπο και τον παρομοιάζουν ως ένα μαγνήτη. Από φυσικής απόψεως είναι απολύτως έγκυρο καθότι αποτελούμαστε από άπειρα μικρότερα σωματίδια τα οποία ασκούν δυνάμεις άλλοτε ελκτικές και άλλοτε απωθητικές αναμεταξύ τους. Από ποιά άποψη δεν είναι μαγνήτης ή τουλάχιστον σηκώνει αρκετή συζήτηση πριν συμφωνήσουμε???
 Οι σκέψεις στις οποίες επικεντρωνόμαστε και επιμένουμε σε αυτές λέγεται ότι ελκύουμε την πραγάτωσή τους. Αυτές άλλοτε μπορεί να είναι υλικές(π.χ απόκτηση ενός σπιτιού) άλλοτε άυλες(π.χ άριστοι βαθμοί στα μαθήματα). 
 Γνωρίζουμε από προσωπική εμπειρία ότι μια ευχάριστη σκέψη μας γεμίζει με ενέργεια,μας φτιάχνει τη διάθεση. Μια δυσάρεστη έχει αντίθετα αποτελέσματα.  Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι τόσο οι αρνητικές όσες οι θετικές σκέψεις ελκύονται ώστε να υλοποιηθούν. .  Γι'ατό προσέξτε τι εύχεστε! Μπορεί να...πραγματοποιηθεί...