Έμβρυο, νεογνό, μωρό, παιδί, έφηβος και ενήλικας. Το κάθε ζωντανό ον περνάει από αυτά τα στάδια στο ταξίδι του προς την ολοκλήρωση.Όλοι οι οργανισμοί εξελισσόμαστε σωματικά και πνευματικά και ο ανώτερος όλων, γιατί διαθέτει τη διάνοια και τη λογική,ο άνθρωπος επίσης. Προορισμός του ανθρώπου από τη φύση του είναι να (άρχει) εξουσιάζει ό,τι υπάρχει γύρω του. Οι ικανότεροι του είδους εξουσιάζουν τους λιγότερο ικανούς . Ποιοί είναι οι ικανότεροι όμως; Κατά τον Αριστοτέλη είναι όσοι κατέχουν το "πρόοραν" την ικανότητα δηλαδή να βλέπουν σε βάθος του χρόνου. Μ'άλλα λόγια να προβλέπουν τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Οι άνθρωποι ανεξάρτητα σε ποια κατηγορία ανήκουν λαμβάνουν τη μόρφωση με σκοπό να ολοκληρωθούν οντολογικά. Σε μια εποχή όπως σε αυτή όπου καλλιεργείται συστηματικά η ημιμάθεια, η απάθεια, η αδιαφορία, η διαφθορά και η ανηθικότητα της οποίας γινόμαστε δυστυχώς ολοένα και υποχειρίο, άραγε το ταξίδι προς την ολοκλήρωση για πόσους από μας θα γίνει πραγματικότητα;;;

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Ανήμερα χριστουγέννων!

 Τα τρίγωνα κάλαντα από τα μικρά παιδιά με ξύπνησαν σήμερα το πρωί! Τι ωραία αίσθηση να ακούς παιδικές φωνές να γεμίζουν τους χώρους, τις γειτονιές, τους δρόμους!!! Χαρούμενα παιδάκια με τα τριγωνάκια τους πιασμένα χέρι - χέρι έδιναν και έπαιρναν χαρά στον κοσμό! Τι χαριτωμένα που είναι! Να βλέπεις τον υπόλοιπο κόσμο να ψωνίζει δώρα για τα αγαπημένα του πρόσωπα,να συζητάει πόσο θα τους αρέσουν και πόσο όμορφα θα περάσουν! Είναι θαυμάσια η εικόνα και η ατμόσφαιρα που υπάρχει.  Αυτή όμως είναι η μία εικόνα που συνθέτει τη Χρισουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Η άλλη εικόνα είναι οι επαίτες στο δρόμο που ζητιανεύουν μόνοι ή μ'ένα παιδί παραμάσχαλα, οι Γιαγιάδες ντυμένες Άγιοι Βασίληδες (!!!) και οι μανάδες μαζί με τα παιδιά τους που λένε τα κάλαντα.      
 Στην αρχή μου βγήκε μια αίσθηση γέλιου για τις γιαγιάδες που στο αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο αναμειχθείκε μ'ένα αίσθημα λύπης. Βγήκαν και αυτές να πούνε τα κάλαντα σαν όλους τους υπόλοιπους για να μαζέψουν κανέναν ευρώ να κάνουν Χριστούγεννα. Πόσο δύσκολα μπορεί να είναι τα πράγματα για αυτές φέτος; Μάλλον πολύ για να ντυθούν Άγιοι Βασίληδες και να τριγυρίζουν στην αγορά! Φαίνονταν να νιώθουν άβολα για την εμφάνισή τους αλλά ακόμα περισσότερο όταν διασταυρώνονταν το βήμα τους με των χαριτωμένων μικρών "ανταγωνιστών" τους. Και πώς να μη ενιώθαν; Πόσο πιο χαριτωμένες είναι από αυτές οι παιδικές φατσούλες με τις τσιριχτές φωνές και τα τριγωνάκια τους; 
 Βγήκαν επίσης φέτος στη γύρα και οι μανάδες μαζί με τα παιδιά τους για να μαζεψουν τις εισπράξεις και να τις ελέγξουν να μη ξοδευτούν μάταια.  Διαπραγματεύονταν μαζί τους πόσα θα τους δώσουν, πού θα τους πάνε, τι θα τους αγοράσουν αν θα φτάσουν τα λεφτά στο τέλος. Αυτό που με ενόχλησε σε μια περίπτωση ήταν η αντιπαιδαγωγική διαπραγμάτευση που έγινε με φωνές από μια μητέρα.
 Οι επαίτες που άφησα για το τέλος δεν είναι ένα θέμα που εμφανίζεται τα Χριστούγεννα και χάνεται με τη λήξη τους. Δυστυχώς είναι μόνιμο θέαμα στους δρόμους, στις αγορές, στις στάσεις λεωφορείων, και σε όλο το δημόσιο βίο γενικότερα. Πώς τους διαχειρίζεσαι αυτούς; Αγνοείς την ύπαρξή τους, τσαντίζεσαι απλά και μόνο από αυτή ή ρίχνεις κανένα ψιλό που σε περισσεύει; Αν έχεις λεφτά να ζήσεις ποιό είναι το σωστό; Ο χριστιανισμός, που είναι η θρησκεία της αγάπης ,λέει ο έχων δύο χιτώνες να δίνει τον ένα. Σωστά; Είναι δυνατόν να είμαστε χριστιανοί και να μην  το κάνουμε; Είναι δυνατόν να λέει η θρησκεία μας αγαπάτε αλλήλους και εμάς να μας ενοχλεί  απλά  και η ύπαρξή τους; Ομολογουμένως δεν υπάρχει τέλειος χριστιανός στα κοινά που να τον γνωρίζω, τουλάχιστον που να εφαρμόζει τα άνωθεν. Τι πρέπει να κάνουμε εμείς λοιπόν για να σώσουμε την ψυχή μας σήμερα, να αισθανθούμε πληρότητα; Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες μας που χτυπάει σε πολλούς από 'μας το ξυπνητήρι της συνείδησης όταν διαπιστώνουμε το φάσμα του χάους και της αδικίας που υπάρχει λες και δεν υπήρχε και χθες.
 Η πρώτη μου πρόταση, που δεν χρειάζεται την έγκριση πρώτα από την Ε.Ε., την κοινότητα του χωριού,την Νομαρχία, την Περιφέρεια, το υπουργείο πολιτισμού και ενδεχομένως άλλους πολλούς, είναι να μην πετάμε στα σκουπίδια ό,τι άλλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δεν το έχουμε πια ανάγκη αλλά να το αφήνουμε δίπλα από τα σκουπίδια καθαρό για να έρθει να το πάρει κάποιος  που το έχει ανάγκη (ακόμα και το φαγητό). Δεύτερη πρόταση, εδώ ίσως χρειαζόμαστε κάποια έγκριση από τις άνωθεν εξουσίες, είναι να συσταθούν επιτροπές κοινωνικής αλληλεγγύης με σκοπό την αρωγή αλλά και την επιμόρφωση - κατάρτιση των απόρων ώστε να μπορούν να γίνουν εν δυνάμει χρήσιμοι στο κοινωνικό σύνολο. Μολονότι ξέρω ότι η ανεργία έχει φτάσει 17,1% στη βόρεια Ελλάδα και 14,7% στη νότια και έχει αυξανόμενο ρυθμό αλλά δεν πρέπει να πάψουμε να είμαστε εν δυνάμει χρήσιμοι ("Αγγελιοφόρος" 16/12/11). 
 Εν τέλει θέλω να ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα σε όλον τον κόσμο να περάσετε όσο το δυνατό πιο καλά, να ξεκουραστείτε και να έχει κατά νου ότι υπάρχουν και χειρότερα!!! Καλή χρονιά να έχουμε, ευτυχισμένο το νέο έτος!

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Παναγιώτη,
    Σου εύχομαι Καλή Χρονιά, με υγεία και ευτυχία!! Μακάρι οι συνάνθρωποι μας, που είναι σε θέση να βοηθήσουν άλλους ανήμπορους ανθρώπους, να ακολουθήσουν τις συμβουλές σου. Θα πρέπει παράλληλα να δίνεται και η μάχη για την κατάκτηση του δικαιώματος στην εργασία, κάτι που εξασφαλίζει αξιοπρέπεια και νόημα για να ζει, αλλά και να αισθάνεται κάποιος χρήσιμος στην κοινωνία και στην οικογένεια του.
    Να είσαι πάντα καλά και να έχεις πρόοδο στις σπουδές σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή χρονιά φίλε Scorpion,
      με υγεία και αγάπη!! Όπως επιθυμείς να σου έρθουν όλα! Ευχαριστώ για τις ευχές!!!

      Διαγραφή